zondag 10 februari 2019

IVN De Bilt 50 jaar - verslag jubileumfeest (10 november 2018)


IVN De Bilt e.o. vierde haar 50 jarig bestaan afgelopen zaterdagmiddag
10 november met een feestelijke jubileum in de Schakel.

Het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie, afgekort IVN werd in 1960 opgericht. Het kwam voort uit de ‘Bond tegen Verontreiniging van Natuur en Stad’, opgericht in 1939. De bond had tot doel via ‘natuurwachters’ ongewenst gedrag van bezoekers in natuurgebieden te corrigeren. Vandaag de dag kennen we de groene BOA’s  (Buitengewoon Opsporingsambtenaren). De IVN-oprichters hadden nauwe betrekkingen met deze ‘bond’ maar wilden in plaats van corrigeren meer ‘educatie bedrijven’. Spoedig ontstonden overal afdelingen in het land, zo ook in De Bilt of eigenlijk in Bilthoven. De eerste jaren stonden in het teken van het opleiden van natuurgidsen. Het septembernummer 1970 van de Kampioen (ANWB) meldt de eerste publiekswandelingen uit onze rijke geschiedenis.


Publiekswandelingen en het uitzetten van wandelroutes bleef jarenlang de belangrijkste activiteit naast het met enige regelmaat organiseren van opleidingen tot Natuurgids. Vandaag de dag houden we ons ook bezig met andere activiteiten. Voor ouderen (Groen, Grijs & Gelukkig) die nauwelijks meer buiten kunnen komen brengen we de natuur naar de verzorgingshuizen. We inventarisenwat er leeft in ons gebied, verzorgen van kortere cursussen zoals Tuinreservaten, organiseren Kinder Natuur Activiteiten in samenwerking met het Utrechts Landschap en we hebben een actieve werkgroep Communicatie. Last but not least een actieve werkgroep Milieu en Duurzaamheid waarvan de leden succesvol het beleid in onze omgeving beïnvloeden.

Tijdens de feestelijke jubileummiddag konden de genodigden uitgebreid kennis maken met de activiteiten van de diverse werkgroepen. Onze voorzitter opende het formele gedeelte door in een korte toespraak terug te blikken op het verleden en een verwachting uit te spreken voor de toekomst. Op naar de 100!


Onderdeel van de feestelijke middag was ook om de gemeente iets mee te geven. Een werkgroep heeft een jubileumfietsroute uitgezet rond gemeente De Bilt met de toepasselijk naam 'Van Veenplas tot Heuvelrug'. Nico Kussendrager, initiator van deze route, kon dan ook een prachtige fietsroute, beschreven in een fraai boekje  overhandigen aan André Landwehr, wethouder en portefeuillehouder van Recreatie en toerisme. Dhr. Landwehr was verheugd dat er aandacht wordt besteed aan de Natuur rond De Bilt, en dat je met deze fietstocht weer andere plekjes van gemeente De Bilt ontdekt. Hij zal kijken of het mogelijk is dit te verbinden met de waterlinie route.



Onderdeel van de jubileumactiviteiten was ook een georganiseerde fotowedstrijd met als thema 'Het feest van de natuur'.
Dit leverde maar liefst 44 fraaie inzendingen. Zowel een juryprijs als ook een publieksprijs werden uitgereikt.


Na de pauze verzorgde Mark Mieras de jubileumlezing met het thema "Een Beetje Natuur, een Groot Effect". Mark Mieras is wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in de hersenen. Hij heeft zich verdiept in wat de Natuur doet met de hersenen van mensen. Het is verbluffend als je ziet wat volgens onderzoeken de effecten zijn op mensen van slechts een enkele boom in een woonwijk doet. Of wat het verschil is tussen een lunchpauzewandeling in de stad of in een groene omgeving. Een inspirerende lezing die ons motiveert om met onze activiteiten door te gaan.
Al met al een zeer geslaagde middag die werd afgesloten met een borrel.

Christ-Jan Nederlof
Wim Westland


  • Foto's Wim Westland. Bekijk ook het fotoalbum van de jubileummiddag
  • Lezing Mark Mieras "Een Beetje Natuur, een Groot Effect" Factsheet 
  • Webalbum met alle inzendingen fotowedstrijd "Het feest van de natuur"
  • Jubileumfietsroute Van Veenplas tot Heuvelrug"" 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Midzomeravondwandeling (24 juni 2022)

Het persbericht was niet geplaatst in De Vierklank en zo kwam het dat we maar met negen deelnemers om 21:00 uur begonnen aan onze avondwande...