woensdag 29 juni 2022

Bomen en struiken wandelingen (22 mei en 5 juni 2022)

Dit jaar hebben we twee bomenwandelingen begeleid, op 22 mei in het Van Boetzelaerpark en op 5 juni op het terrein van Berg en Bosch. De wandeling in het Van Boetzelaerpark stond aanvankelijk voor 24 april op het programma, maar wegens publicitaire omstandigheden en de daarmee gepaard gaande aanmeldingen is besloten de wandeling te verplaatsen. Na publicatie in de plaatselijke media waren er voldoende aanmeldingen om de wandeling door te laten gaan op 22 mei.

Beide wandelingen zijn aan de hand van de door het IVN opgestelde en gepubliceerde brochures vorm gegeven. De brochure voor wandeling in het Van Boetzelaerpark is te downloaden via de site van de vrienden van het park: Vernieuwde brochure bomenwandeling Van Boetzelaerpark (vriendenboetzelaerpark.nl) De wandeling op het terrein van Berg & Bosch is uitgebracht in een klein gidsje, waarvan er ruim 250 verkocht zijn via lokale verkooppunten.


Er valt heel veel meer te vertellen over bomen dan in een routebeschrijving met begeleidende toelichting opgenomen kan worden. Hoe zijn bijvoorbeeld de verschillende soorten berken te herkenen, waarom zie je bepaalde bomen meer aangeplant dan andere langs wegen en lanen, verschillen tussen inheemse en uitheemse bomen m.b.t. insecten, hoe onderscheid je een Den van een lLariks of Spar, welke bomen zijn meer- of minder gevoelig voor klimaatverandering, etc?. Bij wijze van spreken zou je bij iedere boom wel een referaat van 2 uur kunnen houden!


Jan Hoen






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Midzomeravondwandeling (24 juni 2022)

Het persbericht was niet geplaatst in De Vierklank en zo kwam het dat we maar met negen deelnemers om 21:00 uur begonnen aan onze avondwande...