maandag 16 september 2019

IVN De Bilt de Markt op (14 september 2019)


IVN kraam
De IVN De Bilt kraam 
Zaterdag 14 september was het weer zover. De jaarlijkse Marktdag in De Bilt. Ook nu was er door de IVN afdeling De Bilt een kraam afgehuurd.
Door Roel Maas-Bakker en ondergetekende werd de stand ingericht met foldermateriaal, posters, info over teken et cetera.

Maar de meeste aandacht werd wel getrokken door de uitgestalde verzameling geprepareerde insecten, zaden, veren van vogels, braakballen, paddenstoelen, sporen van dieren et cetera. Alles in doorzichtige kunststof bakjes waardoor men alles ook even kon vasthouden en van dichtbij kon bewonderen.

Het was prachtig weer. De Halsbandparkieten vlogen tegenover ons door de bomen terwijl de vlinders en libellen/juffers door en over de kraam vlogen.
Het was de gehele dag best wel druk en werd de kraam gepasseerd door mensen in allerlei pluimage. Onze stand werd regelmatig en met door diverse mensen met veel aandacht bezocht. De marktbezoekers, waaronder aardig wat jeugd, werden desgevraagd de dingen uitgelegd, zoals over de braakballen van de uilen, de diverse veren, de vlinders, kevertjes, de zaden en sporen van dieren maar  vooral ook de Hoornaars. De thans wel heel bekende grote Wespensoort waar een ieder best wel ontzag voor heeft. 

uitleg in de IVN kraam
Er werd uitleg gegeven over tentoongestelde
natuurvondsten
Ook werd duidelijk dat de natuur meer leeft bij de mensen hetgeen bleek uit het fenomeen dat je met je mobiele telefoon hele mooie foto kan maken van beestjes. Diverse “exotische” rupsen et cetera, passeerden de revue en soms moesten we echt even achter ons oor krabben om er achter te komen welke vlinder er bijvoorbeeld uit zou kunnen komen. Dat ze soms in het buitenland waren genomen maakte het er niet eenvoudiger op en moesten we een antwoord schuldig blijven.

Aan de diverse belangstellenden werd de kaarten-set tekeningen van de Big Five van De Bilt, (gemaakt tijdens 50 jarig jubileum van de afdeling De Bilt verleden jaar), uitgereikt. Vaak gepaard met de folder met info over de werkzaamheden en doelstellingen van het IVN zodat ze mogelijk gemotiveerd werden om lid te worden.
Kortom het was een dag die in no time voorbij was en ons met een tevreden gevoel naar huis kon laten gaan.

Met dank aan enkele IVN leden (Jaap Milius, Jaap Oskam, Jan Hoen, Theo Hovels en Patrick Greven) die ook een gedeelte van de dag hebben meegeholpen.

16 september 2019
Hollandsche Rading
Rob Timmer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Midzomeravondwandeling (24 juni 2022)

Het persbericht was niet geplaatst in De Vierklank en zo kwam het dat we maar met negen deelnemers om 21:00 uur begonnen aan onze avondwande...